Ortodonti halk arasında dişlerin telle düzeltilmesi olarak bilinmektedir. Hastalarımız tarafından ortodonti tedavisi sadece estetik bir işlem gibi görülse de diş hekimleri için doğru çiğneme yapılabilmesi için gereken diş pozisyonunun sağlanması için gereken tedavidir.
Ortodonti
Dişlerde çapraşıklığın görülme sebepleri nelerdir?
Dişler çene üzerinde dizilidir. Dişlerin toplam büyüklüğü çene büyüklüğü ile uyumlu olmadığı zaman dişlerde çapraşıklık yada aralıklar görülür. Dişler çeneden büyük olursa çapraşıklık , çene dişlerden büyük olursa aralıklar görülür.
Çenelerden birinin önde yada geride olması sorun olur mu ?
Normalde üst çene alt çeneden biraz önde olur ve alt çeneyi kapatır. Çenelerin birinin çok daha önde ya da geride olması erken yaşta tedavi edilmesi gereken en önemli ortodontik bozukluktur.
Ortodontik tedaviler nasıl ve ne zaman tedavi edilir?
Dişlerle ilgili bozukluklar her yaşta tedavi edilebilirken çenelerle ilgili bozukluklarda ise mutlaka 6 yaşından itibaren kontrollere başlanması gerekir. Dişsel bozukluklarda dişlere takılan teller veya şeffaf plaklar ile tedavi sağlanırken çenesel bozukluklarda ise bazen headgear adı verilen başa uygulanan apareylerin belirli süre takılması gerekmektedir.
Dişler tel takmak yerine başka yollarla da tedavi edilebilir mi?
Dişler düzeltilirken genellikle dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan braketler ve teller kullanılır. Teknolojinin gelişmesi ile beraber bu teller dişlerin arkalarına takılabilmesi , şeffaf plaklar gibi hastalara göre uygulanan alternatif tedaviler gelişmiştir.
Ortodontik tedavide kullanılan braketler ne demektir? Kaç çeşit braket vardır?
Ortodontik tedavide dişlerin üzerine yapıştırılan parçalara braket denir. Metal ve estetik diye bilinen iki çeşit braket vardır. Metal braketler daha çok dikkat çeker ve daha çok görünür. Estetik braketler daha zor fark edilir ve görünümü daha başarılıdır.
Görünmeyen tel var mıdır?
Görünmeyen teller estetik braketler ile yapılan tedavilerdir. Tedavi süresi biraz daha uzun ve daha masraflı bir tedavidir.
Şeffaf plaklar ile çapraşıklıklar tedavi edilebilir mi?
Şeffaf plaklar ile yapılabilecek tedaviler hafif çapraşıklık tedavileridir. Kompleks vakalar şeffaf plaklar ile tedavi edilemez.
Dişlerin arkasından tel takılabilir mi? (Lingual ortodonti)
Dişlerin arkasından tel takılabilir ancak bu tedavi dişlerin önlerine takılan tellere göre çok daha uzun ve çok daha alışması zor bir tedavidir. Ekonomik olarak diğer işlemlere göre oldukça pahalı olan bu tedavi hastalar tarafından fazla tercih edilmemektedir.
Ortodontik tedaviye başlamadan önce neler yapılmalıdır?
Ortodontik tedaviye başlamadan önce dişler ve dişetleri tamamen sağlıklı hale getirilmelidir. Ağızda varolan diştaşları, çürükler, kanal tedavileri diş çekimleri tamamen bitirilip sağlıklı bir şekilde ortodontiye başlanmalıdır. Tüm bu tedaviler ortodontistin kontrolünde yapılmalıdır.
Ortodontik tedavi sırasında ağız diş bakımında nelere dikkat edilmelidir?
Ortodonti tedavisi gören hastalar günlük ağız diş bakımında özel ortodontik fırçalar kullanmalıdır bunun yanı sıra braketlerin arasında yer alan bölgelerin temizlenmesi için özel arayüz fırçaları ve ağız duşları kullanmalıdır. Ortodontik tedavi sonrası sağlıklı bir diş yapısına sahip olmak için tedavi sırasında maksimum bakım sağlanmalıdır.
Braketlerin tedavi sırasında düşmemesi için neler yapılmalıdır?
Braketlerin düşmemesi için sert gıdaların ısırılarak yenmemesi önemlidir. Isırma işleminin tedavi süresince yapılmaması önemli bir faktördür.
Braketler düşerse ne gibi problemler görülür?
Braketler düşerse tedavi kesintiye uğrar ve tedavi süresi uzar bu nedenle düşen braketler bir an önce hekime başvurulup yapıştırılması gerekmektedir.
Ortodontik tedavi yapılmazsa hastada ileride ne gibi sorunlar oluşur?
Çapraşık dişlerin temizlenmesi oldukça zor olduğundan zamanla çapraşık dişler aralardan çürür ve zarar görür. Ortodontik tedavi ile dişler sıralanacağı için rahat rahat temizlenir ve dişlerin ömrü uzar.
Gömük kalmış köpek dişleri yerine getirilebilir mi?
Yerine yerleşemeyip yukarıda kalan köpek dişleri pozisyonlarına göre ve doğru bir tedavi ile yerine getirilebilir. Doğru pozisyonlarının tespit edilebilmesi için ise panoramik röntgen yada üç boyutlu tomografi çekilmesi gerekir.
Ortodontik tedavi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?
Ortodontik tedavi sonrası henüz etrafındaki tam sertleşmemiş olan kemikleri sertleştirmek içim ya dişlerin arkasına retainer adı verilen sabitleyici tel yada takıp çıkmalı apareyler kullanılır. Bu apareyler kullanılmaz ise relaps dediğimiz dişlerin tekrar eski haline geri dönmesi problemi yaşanır. Dişlerin arkasına takılan teller dikkatli kullanılmaz ise yerinden çıkar ve yine çapraşıklık yaşanır.