Lazer cihazları diş hekimliğinin son yıllarda vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur. Klasik tedavi yöntemleri lazer ile desteklendiğinde ortaya çok daha başarılı bir sonuç çıkmaktadır. Tek başına lazer tedavisi ise henüz tam anlamı ile başarılı bir sonuç vermemektedir.
Lazer ile Diş Hekimliği
Diş hekimliğinde lazer uygulamalarının sağlığımıza bir zararı var mıdır?
Lazer ışınları röntgen ışınları gibi değildir. Hem üretim yöntemi hem kullanım alanı birbirinden tamamen farklıdır.Lazer ışınları tedavi amaçlıdır ve uygulandıkları bölgede birikmezler. Diş hekimi tarafından uygun görülen doz ve ayarlarda sadece sorunlu bölgeye giderek problemi çözerler. Uzman kişilerce uygulan lazer hamiler ve çocuklarda bile güvenle kullanılabilir.
Lazer uygulaması diş hekimliğinde özellikle hangi tedavilerde başarı ile kullanılır?
- Cerrahi işlemler sonrasında ağrı, şişlik ve ödeminoluşmamasında,
- Problemli dişetlerinin ameliyata gerek görülmeden tedavisinde,
- Kanal tedavisi sırasında kök kanallarının derin dezenfeksiyonu ile kanal tedavisinin başarısının arttırılmasında,
- Çene ekleminde meydana gelen ağrı ve ödemin azaltılmasında,
- Dişeti çekilmesi nedeniyle oluşan hassasiyetin giderilmesinde,
- Ağız çevresinde görülen uçuk (Herpes simplex ) semptomlarının azalıp daha hızlı iyileşmesinde,
- Ağız içinde görülen Aftların iyileşmesinin hızlanmasında.
Lazerle dişeti tedavisinin avantajları nelerdir?
Lazer uygulaması ile dişeti tedavisinde iyileşme daha hızlı olmakla beraber hastanın iyileşme dönemindeki konforu çok daha fazladır.
Ancak tüm hastaları sadece lazer uygulaması ile tedavi etmek mümkün değildir. Bazen ileri vakalarda klasik tedavi yöntemini lazer ile kombine etmek gerekmektedir. İleri bir vaka sadece lazer ile tedavi edilirse kısa sürede hastalık tekrarlayabilir.
İmplant uygulamalarında lazerin önemi nedir?
Lazer, implant uygulamaları sırasında bölgenin bakteriden tamamen arınmasını sağlarken ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırmakta kullanılır.
Cerrahi operasyonlardan sonra lazer uygulaması nasıl yapılır?
Gömük yirmi yaş dişi operasyonu, implant uygulamaları gibi tüm cerrahi işlemlerden sonra lazerin 3 defa uygulaması sayesinde iyileşme hızlı ve sorunsuz olur. Lazer uygulaması sırasında hasta hiçbir şey hissetmez.
Diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi çene eklemi hastalıklarında lazer kullanımı işe yarar mı?
Eklem hastalıkları sıklıkla çene kaslarında ve ekleminde ağrı, ödem(şişlik) ile belirti. Bu ağrı ve ödem nedeniyle hasta bazen ağzını bile açamaz. Kısa sürede, uygulanan lazer ile hastanın ağrısı azalır ve ağız açıklığı artar.
Pembe estetikte lazer uygulaması ile gülüş tasarımı yapılabilir mi?
Estetik uygulamalarda beyaz estetik kadar pembe estetikte önemlidir. Düzensiz bir pembe estetiğin varlıpğında lazer uygulaması ile hızlı ve konforlu bir pembe estetik sağlanır.