Ağızda yer alan dişlerden bir yada daha fazlasının eksik olduğu durumlarda üzerinde eksik dişlerin yer aldığı istediğin zaman takıp çıkarılabilen protezlerdir.
Hareketli Protezler (Takıp Çıkmalı Protezler)
Hareketli protezleri hangi durumlarda kullanmak zorunludur?
Arkada yer alan azı dişlerinin (Çiğneme dişleri) kaybı sonucu implant ve köprü uygulanamayacak olan hastalarda eksik dişlerin tamamlanması hareketli protezlerle sağlanır.
Hareketli protezler ağızda nasıl tutunur ?
Hareketli protezler tutuculuğunu ağızda yer alan dişler ile sağlar. Ağızdaki dişlere tutunan çengel yada hassas tutucular protezin yemek yerken ve konuşurken oynamamasını sağlar.
Hareketli protezlerde her zaman çengel görünür mü?
Hareketli protez yapılacak olan ağızda kalan destek dişler sağlıklı ise o dişler kuronlanarak çengelin olmadığı, tutucunun protezin içine gizlendiği protezler yapılabilir.
Takıp çıkmalı protezler yapılırken çengelin geldiği dişlerin porselen kaplanması gerekir mi?
Hareketli protezin destek aldığı dişlerin formu gereği tutuculuğa uygun olmalı formu uygun olmayan ya da üzerinde dolgu olan dişler genellikle kuronlanması tercih edilir.
Hareketli protezlerin bakımı nasıl olmalıdır?
Hareketli protezler her yemek sonrası çıkarılıp altı temizlenerek tekrar takılmalı ,yatmadan önce mutlaka temiz bir ağızla yatılmalı ve ağızda kalan destek dişlerin temizliği unutulmamalı. Protez ise protez özel fırçası ve sıvı sabun yada özel protez temizleme macunu ile her gün fırçalanmalı haftada bir ise profesyonel temizleme tabletlerinde tutulmalıdır. 6 ayda bir mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır.
Hareketli protezlerin ömrü ne kadardır?
Doku uyumu bozulmayan dişelerle uyumu iyi olan hareketli protezler 5-6 yıl sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. 5-6 yıl sonra dişeti yeniden uyumlandırılmalıdır.
Hareketli protezlerden kurtulup sabit bir protez yaptırabilir miyiz?
Eğer yeterince kemik varsa yapılacak olan implant protezlerle eksik dişler tamamlanarak tamamen sabit bir protezleruygulaması yapılabilir. Uzun süre dişsiz kalınması implant yapılamaz anlamına kesinlikle gelmez röntgen sonrası karar vermek her zaman daha doğrudur.