kompozit-lamina

Kompozit Lamina Uygulamaları

Kompozit lamina uygulaması nasıl yapılır ?

Kompozit lamina dişlerden kesim yapılmadan dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının giderilmesi işlemidir. Ön bölgeye özel bir malzeme, diş hekimin özenli çalışması ile dişler üzerine yerleştirilir ve dişler yeniden şekillendirilir. Kırık dişlerin tamirinde, küçük aralıkların kapatılmasında, dişlerin boylarının uzatılmasında, renklerinin değiştirilmesinde kullanılabilir.

Kompozit lamina uygulaması yapılmadan önce bittiğinde nasıl görüneceğini görebilir miyim ?

Uygulama öncesinde doktorunuz Mock-up adı verilen 5-10 dk sürenözel bir yöntemle nasıl görüneceğinizi ağzınıza uygulayarak size gösterebilir. Böylece işlem sonrasında bir sürpriz ile karşılaşmamış olursunuz.

Kompozit lamina uygulaması bakıldığında anlaşılır mı?

Kompozit laminalar için kullanılan malzeme çok önemlidir. Malzemenin kaliteli dişin her rengini rahatlıkla yansıtacak düzeyde farklı renk, parlaklık, şeffaflık ve opasite içeren bir skalası olması gerekir. Doğru malzeme ile istenilen renk başarılı bir şekilde elde edilir.

Kompozit lamina uygulaması hangi problemleri çözer?

Kompozit laminalar kırık dişlerin tamirinde, dişlerarası boşlukların kapatılmasında, dişlerin boylarının uzatılmasında, renklerinin değiştirilmesinde gülüş tasarımında başarılı bir şekilde kullanılabilir.

Kompozit lamina uygulaması ne kadar sürede yapılır?

İşlemin süresi uygulama yapılacak olan diş sayısına göre değişir. İlk seansta mock-up denen prova yapılır. Estetik beklentiler belirlenir, diş taşı temizliği ile temiz bir yüzey elde edilir. İkinci seanstaise 15 dakika ile 1 saat arasında değişen süre ile kompozit laminalar tamamlanır. Üçüncü seansta ise kontrol edilip son cilalama işlemi yapılır. Bu üç seans arka arkaya 3 günde bitirilebilir araya zaman koymaya genelde ihtiyaç görülmez.

Kompozit lamina uygulaması sonrasında ne gibi problemler yaşanır?

Kompozit lamina uygulanan dişler normal dişler kadar renk değişimine uğrar. Ancak cila ve temizlik işleminin yenilenmesi ile problem ortadan kalkar. Cilalama yapılarak lekelenmeye karşı dayanıklılığı arttırılabilir. Sigara, çay, kola ve kahvenin sebep olduğu lekelenmeler rutin diş temizliğiyle giderilebilir. Bruksizm ve diş sıkması gibi problemleri olan hastalarda ise koruyucu plak kullanılmaz ise ufak tefek kırıklar görülebilir. 15-20 dk süren bir işlemle bu kırık başarılı bir şekilde tamir edilir.Bonding uygulanmış bir dişe, gerektiğinde yeniden bonding işlemi yapılabilir.

Kompozit lamina uygulaması sonrasında bakımı nasıl olmalıdır?

Kompozit lamina yapımı sonrasında mutlaka 6 ayda bir diş hekimi ziyaret edilmelidir. Böylece bakım için gereken cila işlemi ile renklenme en az düzeye indirilecektir.

Düzenli diş fırçalanması ve diş ipi uygulanması bizim için çok önemli bir faktördür.

Porselen Laminalar ile kompozit laminaların farkı nedir?

Kompozit laminalar yaprak porselen gibi değildir daha hızlı renklenirler 6 ayda bir kontrol edilmeli, gerekli görülürse cilası yenilenmelidir.

Porselen Laminaların yapımı için azda olsa diş dokusunu uzaklaştırmak gerekebilir.

Porselen laminalar çok daha parlak ve zor leke tutan bir yapısı vardır.Kompozit laminalar ise daha hızlı renklenmektedir.

Kompozit laminalar kırıldığında hızlı ve kolay tamir edilir. Porselen laminalarda bu işlem daha zordur.