Bebeklerde genellikle bağışıklık sisteminin düşmesi sonucu ağız içinde beyaz kabartılar şeklinde görülebilen mantar enfeksiyonlarıdır. Bebeğe genellikle ağrı yapmaz. Yüzey temizlendiği zaman ortaya çıkan kırmızı doku yüzeye bir şeyin temas etmesiyle ağrıya ve bebekte beslenme güçlüğüne sebep olabilir.
Bebeklerde ağız ve diş sağlığı
Bebeklerde görülen pamukçuk nasıl tedavi edilir?
Bebek mutlaka çocuk diş hekimine veya çocuk doktoru tarafından görülmelidir. Doktorun önerisi ile mantar enfeksiyonunu gideren solusyonlar ve ilaçlarla tedavi edilir. Karbonatlı bez ile ağız içi silinmemelidir.
Bebeklerde günlük ağız-diş bakımı nasıl ve ne zaman yapılır?
İlk dişler çıktığı andan itibaren bebeklerin ağız ve diş bakımları yapılmalıdır. Sadece anne sütü alan bebeklerde anne sütünün karyojenik (Diş çürütücü) etkisi olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle ilk diş sürer sürmez emzirme sonrası diş etleri ve dişler gazlı bezle silinmelidir ya da su içirilerek uyutulmalıdır.
1. Bebeğimin / çocuğumun ağız sağlığı için ebeveyn ve bakımını üstlenen kişilerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Ağzımızda çürüğe neden olan bakterilerdoğumdan hemen sonra ağza yerleşirler. Bu nedenle çocuğun sıklıkla dudaktan öpülmesi, yemeğin üflenerek soğutulması, mamanın tadına bakılan kaşıkla bebeğin ağzına mama verilmesi, biberonun ağıza alınarak mama sıcaklığının kontrol edilmesi bebek için oldukça risklı bir işlemdir. Bu işlemler sonrasında bebeğin ağzına yerleşen çürürk yapıcı bakteriler çocuğun ileride çürüklü bir ağıza sahip olmasına neden olur.
Diş çıkarma sırasında çocukta ne gibi problemler görülür?
- Her eşyayı ağıza götürüp ısırma isteği
- Ağız çevresinde hafif döküntü
- Ateş, gribal enfeksiyon geçiriyormuş gibi halsizlik, burun akıntısı
- Uykusuzluk, huzursuzluk ve sebepsiz ağlamalar
- Beslenme bozukluğu
- Aşırı salya ve tükürükte artış görülebilir.
Diş çıkarırken yaşanan sorunlarla nasıl çözebiliriz?
- Bebek malzemeleri satan yerlerde rahatlıkla bulabileceğiniz meyve filelerine soğutulmuş havuç gibi sert meyveleri koyarak hem meyvenin suyunu içmesini sağlamış oluruz hemde sağlıkla ve zarar vermeden dişlerini kaşımasına yardım ederiz.
- Bu dönem önerilen jel yada kremler geçici olarak anlık çözümler içerir etkisi geçer geçmez problem yeniden yaşanır.
- Steril gazlı bezi soğuk su ile ıslatarak bastırmadan dişetlerine masaj yapabiliriz
- İçinde sıvı olan diş kaşıyıcılarını buzdolabına koyarak sonrasında bebeğe vererek ağrısını geçici olarak azaltabiliriz
- Çocuk doktorunuza danışarak ateş ya da aşırı huzursuzluk görülen bebeklerde parasetomol ağı kesici şurup verilerek bebek biraz da olsa rahatlatılabilir.
Bebeklerin süt dişleri ne zaman tamamlanır?
Bebekler doğduklarında dişetlerinin altı diş tarlası gibidir. Tüm süt dişleri ağızda gömülüdür. Zamanı geldikçe ağızda yerlerini alır. Sürme zamanları genellikle genetik olmakla beraber ortalama bir sürme zamanı da mevcuttur.
İlk süt dişleri genellikle 6 aylıkken sürer ve 2,5 yaşında da tüm süt dişleri tamamlanır.
İlk alt ön iki diş sürer sonrasında üst ön iki diş sürer son olarak azı dişleri çıkar ve süt dişlenme tamamlanır. Bebek 2,5 yaşına geldiğinde ağzında 20 adet dişi olması gerekir.
Bebeklerin dişi çürür mü? Biberon çürüğü ne demektir?
Anne sütü, süt , balı yada şekerli süt yada mama çok karyojenik (çürük yapan) gıdalardır. Sürekli anne sütü, şekerli, ballı süt yada mama ile uyuyan bebeklerde üst ön süt dişlerde başlayan ve çok hızlı ilerleyen yaygın bir çürük tipi görülür. Bu çürüklere biberon çürüğü denir. Tüm gece gıdanın dişlerle ile temas etmesi hızlı bir şekilde çürümesine neden olur.
Biberon çürüğü olursa nasıl tedavi edilir?
Çürük miktarına göre sadece dolgu , kanal tedavisi yada dişlerin çekimi ile sonuçlanabilecek bir tablo ortaya çıkabilir. Acilen çocuk diş hekimi ile temas kurulmalıdır.
Bebeklerde biberon çürüğünü engellemek için neler yapılabilir?
- Bebek gece gıda ile uyuyor ise gıda sonrasında uykusunu kaçırmadan hemen su içirilerek dişler temizlenmelidir.
- Çocuk doktoru ile görüşülerek bir an önce biberon kullanımı 12-24 aylıkken bırakılmalıdır
- Bebeğin gün boyu şekerli gıdalarla dolu biberon ile gezmesi engellenmelidir
- Bebeğin hiçbir gıdasına şeker içeren gıdalar eklemeyin (bal, pekmez, şeker…)
- Bebeğin yalancı emziğini bala yada pekmeze batırmayın
- Bebeğin beslenme sonrasında diş ve dişetlerini gazlı bez ile temizlemeyi asla ihmal etmeyin
- İlk diş çıkar çıkmaz çocuk diş hekimi ile görüşmeyi asla ihmal etmeyiniz
- Bir yaşından itibaren bebeğinize bardakla içmeyi öğretin